Pääsivu / Päijänne/Himos

Päijänne/Himos

Astu laivaan, Päijänne kutsuu!

Järvien jättiläinen

Päijänne on järvien jättiläinen ja suomalaista luontoa parhaimmillaan. Päijänteen suuruus huimaa. Se on Suomen toiseksi suurin järvi ja pinta-alaltaan 1 118 km². Pituutta järvellä on 119 km, leveyttä suurimmillaan 28 km ja rantaviivaa kaikkiaan 2248 km. Päijänteen keskisyvyys on 16,2 m ja suurin syvyys jopa 95,3 m. Päijänteellä on 1886 pientä ja suurta saarta. Osa saarista on hiekkarantaisia harjusaaria, osa kallio- ja moreenisaaria.

Juotavan hyvä Päijänne

Päijänne on tunnettu vesiensä puhtaudesta. Päijänteestä Helsingin seudulle johtava raakavesitunneli tuo vettä noin miljoonan asukkaan ja teollisuuden käyttöön. 120 km pitkä Päijännetunneli on maailman toiseksi pisin vesitunneli, ja se kulkee 30–100 metrin syvyydessä maan pinnasta. Tunneli alkaa Asikkalanselältä ja päättyy Helsingin ja Vantaan rajalla sijaitsevan Silvolan tekojärven luo.

Päijänteen kansallispuisto

Padasjoen, Asikkalan ja Sysmän alueella sijaitsee Päijänteen kansallispuisto, jonka pinta-ala on 14 km². Kansallispuisto on perustettu vuonna 1993.

Päijänteen aarteita ja mansikkapaikkoja

Päijänne tarjoaa veneilijälle ja järvimaisemien ihailijalle hienon elämysmaailman, jossa riittää kokemista ja näkemistä: lähes 200 kilometrin matkalta vettä Lahdesta Jyväskylään, Luhangasta Jämsään, suuria selkiä ja kapeita salmia, vehreitä rantoja, kallioisia luotoja, toinen toistaan kauniimpia poukamia ja eri tavoin varusteltuja kohteita pitkin matkaa. Päijänteen luonnonrauhan ja henkeäsalpaavien maisemien keskellä on vilkkaita kesäkaupunkeja ja idyllisiä kirkonkyliä, joiden satamat ovat suosittuja kokoontumispaikkoja. Satamissa järjestetään monenlaisia kesätapahtumia: konsertteja, kesäteatteria, markkinoita ja kyläjuhlia. Päijänteen rannoilla on lukematon joukko luonnonsatamia, vieraslaitureita ja vierassatamia.

Täällä voit veneillä, retkeillä välkkyvien vesien äärellä, istahtaa vanhan metsän samettiselle sammalpeitteelle ja nauttia luonnonkauneudesta, bongata lintuja tai kerätä luonnonantimia. Päijänteen luonnosta löydät myös kiinnostavia historiallisia kohteita, kuten vanhoja puukirkkoja, perinnetiloja ja maaseutuhistoriaa.

Kalamiehen paratiisi

Järvi tarjoaa erinomaiset puitteet kaikenlaiselle virkistyskalastukselle. Päijänteessä esiintyvät lähes kaikki Suomen sisävesien kalalajit  yhteensä 32 kappaletta  muun muassa särki, ahven, kuha, muikku, siika, hauki, lahna, järvi- ja kirjolohi sekä taimen.

Jämsänjoki

Jämsänjoki laskee Päijänteeseen lännestä Jämsän kohdalla. Joki on pituudeltaan 15 km. Päijänne ja siihen virtava Jämsänjoki ovat olleet matkalaisten kulkutienä siitä saakka, kun ensimmäiset ihmiset aikoinaan saapuivat seudulle. Jämsänjoen varsi oli jo 1800-luvulla vilkasta teollisuusseutua. Nykyisin joen varrella on vierekkäin kaksi kaupunkia, Jämsä ja Jämsänkoski, joissa on yhteensä noin 23 000 asukasta. Hitaasti virtaava joki vehreine rantoineen, joissa kalliot vaihtuvat kartano-, pelto- ja metsämaisemiin, on ainutlaatuinen risteilykohde niille, jotka haluavat sukeltaa Päijänteen rauhasta hetkeksi kaupungin sykkeeseen. Jämsän vierassatama on kätevästi aivan kaupungin keskustassa.

Jämsän kaupunki

Jämsä on elinvoimainen kaupunki, joka sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa. Kaupungissa asuu 22 516 henkilöä (31.toukokuuta 2012), ja sen pinta-ala on 1 823,91 km², joista 252,59 km² on vesistöjä. Jämsän väestötiheys on 14,3 asukasta/km².

Jämsä on maakuntansa ainoa keskiaikainen pitäjä. Kuntana Jämsä on perustettu 1866, kauppalaksi se tuli 1969 ja kaupungiksi 1977. Jämsän naapurikuntia ovat Juupajoki, Jyväskylä, Keuruu, Kuhmoinen, Luhanka, Mänttä-Vilppula, Orivesi ja Petäjävesi. Jämsään sijoitettiin viime sotien jälkeen siirtoväkeä Valkjärveltä ja Kivennavalta.

Jämsän teollisuus

Jämsän teollinen kehitys alkoi vuonna 1952, kun sen eteläiseen taajamaan Kaipolaan perustettiin paperitehdas. Tänä päivänä Jämsä on Äänekosken ohella toinen hyvin teollistunut kunta Keski-Suomessa. UPM-Kymmenen Jokilaakson paperitehtaat ovat kunnan suurimmat työllistäjät. 

Hallissa, pienehkössä taajamassa läntisessä Jämsässä, Patria harjoittaa lentokoneteollisuutta. Halli on keskeinen paikka Suomen Ilmavoimille: siellä sijaitsee lentokenttä ja harjoitusalue. Hallissa on myös lentoasema.

Lisäksi Jämsän alueella on paljon pienempiä teollisuus- ja palveluyrityksiä. Siellä leivotaan omaa leipää, tehdään juustoja ja huovataan kuuluja huopatossuja. Elosen leipomon, Jokilaakson Juuston ja Hanki-kotileipomon ohella seudun yrityksistä voidaan mainita myös Lahtisen huopatehdas. Tämä vuonna 1921 perustettu Alex Lahtisen karstaamo ja huopatossuliike on nykyään Suomen vanhin huopatossutehdas.

Jämsä ja matkailu

Matkailu on noussut Jämsässä merkittäväksi elinkeinoksi. Siellä sijaitseva laskettelukeskus Himos on laajentunut vireäksi ympärivuotiseksi matkailukeskukseksi. Kesällä Himoksella järjestetään monia suuria tapahtumia, kuten HimosFestival, IskelmäHimos ja PipeFest, joissa käy yhteensä noin 100 000 vierasta. Kun tähän lisätään laskettelukauden palveluiden käyttäjät, saadaan vuoden saldoksi jopa neljännesmiljoona kävijää!

Jämsän halki virtaa Petäjävedeltä alkava suosittu Wanhan Witosen melontareitti, jossa on vaihtelevia koski- ja järviosuuksia. Melontareitti on saanut nimensä Eliel Saarisen maalaamasta vanhasta viiden markan setelistä vuodelta 1909. Setelin kuva on maalattu Wanhan Witosen melontareitiltä, Rasuan niemestä Jämsänkoskelta.

Päijänne ja luonto ovat keskeisessä asemassa Jämsän seudun matkailussa. Kesällä Päijänteellä liikennöi useita risteilyaluksia. Päijännettä pitkin Jyväskylästä voi matkustaa Lahteen saakka. Jämsän lähellä on myös Isojärven kansallispuisto, joka on suosittu retkikohde.

Jämsän seutu ja Himos

Jämsän seutu ja Himos ovat kiehtova yhdistelmä luontoa, kulttuurielämyksiä sekä vilkasta elämänmenoa. Varsinkin kesällä seutu suorastaan pursuu tasokasta ohjelmaa. Lukuisat musiikkifestivaalit, taidenäyttelyt, kesäteatterit, jokikarnevaalit, ravit, markkinat ja urheilukilpailut sekä Neste Oil-ralli houkuttelevat paikalle väkeä ympäri Suomea. Piipahda sinäkin seudun huvituksissa ja nauti satamien vilkkaasta tunnelmasta! Tarjoamme sinulle seutumme monipuolista ohjelmaa, jonka voit luontevasti yhdistää virkistävään risteilyyn. Järjestämme lisäksi käyntejä paikallisissa nähtävyyskohteissa:

  • käynnit paikallisissa seutu-, kirkko-, nukkemuseoissa jne.
  • viininmaistajaiset paikallisella viinitilalla
  • käynti husky-tilalla
  • käynti hirvitilalla
  • Jämsän seudun kartanokierros
  • huopakurssi
  • voimarumpujen valmistus
  • luontoretket
  • kesäteatteri tai konsertti Himos Arenaalla
  • golfia Himoksen golfkentällä

 

01.07.2012 | 19:37